Aktuellt och intressant

AKTUELLT & INTRESSANT

Här går det att läsa mer om aktuella och intressanta ämnen som vi tar upp och publicerar på vår Facebooksida. För att ta del av ännu mer, vänligen besök vår Facebooksida.

Äntligen är semestern över! I vart fall om man får se det från ett ekonomisk perspektiv. Idag börjar jag åter känna igen mitt arbete med många förhandlingar. Började morgonen med en huvudförhandling i Stockholms tingsrätt. Därefter ett kort stopp på kontoret för att därefter ta sig till Attunda tingsrätt. Direkt efter detta blev det häktningsförhandling i Nacka tingsrätt. Sedan avslutning på kontoret för administrativa uppgifter. I morgon blir det omhäktningsförhandling i Södertörns tingsrätt, sedan förhoppningsvis en lugn avslutning inför en härlig helg! Ta hand om varandra!🤗
Stig Sahlström
Advokat
...

View on Facebook

Dag två på jouren (söndag) bjöd på lite mer arbete. Fick två egna förordnanden (våldtäkt samt grov kvinnofridskränkning), mål som i vart fall normalt sett är ganska lönande med mycket utredning och förhör. Jag fick även ta två häktningsförhandlingar där kollegor redan var förordnade men som ej hade möjlighet att ta jourhäktningen (narkotikabrott samt ett mord). Vi klarade även av häktningen för det mål som var planerat på lördagen men som inställdes p.g.a. jäv. Då utredningen i princip var klar och förhandling skulle kunna hållas redan på måndagen medgav vi häktning. I övriga fall bestred vi häktning, men tingsrätten ansåg trots allt att det förelåg sannolika skäl för häktning.
Häktningsjouren är som ett lotteri. Ibland kan man få väldigt många bra förordnanden, men i bland så kan det vara så illa att man inte får något ärende alls och då bara får ett garantibelopp för att man varit tillgänglig! Skall man ändå reservera helgerna för arbete och inte kan boka upp sig på annat vill man ju gärna få mycket förordnanden så tiden går snabbt!
Stig Sahlström
Advokat
...

View on Facebook

Länge sedan jag lade in några inlägg på företagets faceboksida. Hoppas Ni följt oss ändå genom min "privata sida"! Nu i helgen har jag brottmålsjour, så jag är tillgänglig (som alltid) för förhör och förhandlingar under helgen! Behöver Du hjälp? Jag finns här för Dig! Ni når mig på 0708-761600! ...

View on Facebook

Frikännande dom för grov olovlig körning, våldsamt motstånd samt sexuellt ofredande

En man stod åtalad i Södertörns tingsrätt för flera fall av grova olovliga körningar, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd m.m. Trots att jag tycker mig ana att tingsrätterna ofta låter beviskraven sjunka när det är fråga om upprepade brott och mängdbrottslighet tycker jag Södertörns tingsrätt upprätthållit kravet på ”ställt bortom rimligt tvivel”.

Vad först gäller frågan om grov olovlig körning samt våldsamt motstånd så hade min huvudman nekat till att han överhuvudtaget befunnit sig på platsen. En polispatrull hade fattat misstankar om att allt inte stod rätt till med ett fordon som polisen beslutade sig för att stoppa.

Den kvinnliga polisen lyckades först stoppa mannan som var förare och som sedan började kränga med kroppen för att sedan slita sig loss och i samband med detta gav henne en knuff.

Den kvinnliga polisen hade några dagar senare sett en film som några kollegor hade tagit på en misstänkt person och då tyckt sig känna igen mannen som den som hon tidigare försökt gripa. Tingsrätten ansåg emellertid inte att ett sådant utpekande ensamt kunde knyta min huvudman till platsen mot hans nekande.

I frågan om sexuellt ofredande hade en annan kvinnlig polis yrkat skadestånd med 5.000 för kränkning med påstående att hon blivit utsatt för sexuellt ofredande genom att mannen hade skrikit ”gå och sug kuk”. Till saken hör att mannan var mycket upprörd över ett gripande och att allt fanns med på polisens go pro kameror. Film- och ljudkvaliten var över all förväntan och såväl åklagaren som jag som försvarare tyckte att filmerna kunde användas av båda parter för att styrka vad som hänt. I filmerna såg man tydligt hur upprörd mannen var och att han använde starka känsel uttryck. Man hörde honom flera gånger skrika ”sug kuk” och starka okvädningsord riktat mot flertal av poliserna.

Tingsrätten konstaterade emellertid att för sexuellt ofredande är det straffbara området avgränsat till att träffa handlingar som har en sexuell inriktning genom att de på något sätt syftar till att reta eller tillfredsställa gärningsmannens sexualdrift. Det innebär att könsord och andra yttrande med sexuell innebörd inte faller inom tillämpningsområdet för sexuellt ofredande om syftet med uttalandet är annat än rent sexuellt.

Enligt tingsrättens mening var uttalandet oacceptabelt. Detta kunde möjligtvis lett till att mannen skulle kunna bli dömd för förolämpning, men detta hade inte åklagaren åtalat för.

Stig Sahlström
Advokat.
...

View on Facebook

Ellen Rönnbäck
Biträdande jurist

Telefon: 08-650 54 00
Mobil: 0760-50 23 70
Fax: 08-652 49 05
E-post: ellen.ronnback@brottmalsadvokaterna.com

Huvudsakligen verksam som:

Karriär:

×

Sara Wallin
Advokat

Telefon: 08-650 54 00
Mobil: 0761-62 61 40
Fax: 08-652 49 05 E-post: sara.wallin@brottmalsadvokaterna.com

Huvudsakligen verksam som:

Karriär:

×

Stig Sahlström
Delägare/Advokat

Telefon: 08-650 54 00
Mobil: 0708-76 16 00
Fax: 08-652 49 05 E-post: stig.sahlstrom@brottmalsadvokaterna.com

Huvudsakligen verksam som:

Karriär:

×

Peter Axelsson
Delägare/Advokat

Telefon: 08-650 54 00
Mobil: 0760-50 23 60
Fax: 08-652 49 05
E-post: peter.axelsson@brottmalsadvokaterna.com

Huvudsakligen verksam som:

Karriär:

×

×

×

×

×